сряда, януари 26, 2011

Щамове на патогенът Листерия поразяват сърдечните тъкани

Резултатите от проучване сочат, че някои щамове на хранителният патоген Листерия имат висока адаптивност към заразяване на сърдечни тъкани и могат да увеличат рискът от сърдечно заболяване. Разработването на нови диагностични тестове за идентифициране потенциалните опасни щамове би могло да защити пациентите с изкуствени заместители на сърдечни клапи.

Изследователите от Университетът в Илинойс, Чикаго доказаха, че популацията на бактерията Листерия показват високи нива на инфектиране на сърдечните тъкани.
Учените открили, че лабораторна мишка с щамове Листерия има до 15 пъти повече бактерии отколкото мишките с други щамове.

Листерията е хранителен патоген, който може да бъде намерен в леките сирена и охладените готови храни. По-малко опасните инфекции на щамът водят до гастроентерит. По-сериозните инфекции причиняват проблеми в централната нервна система или при плода на бременните жени.

"Значителен брой пациенти - над 10% с Листерия имат проблеми със сърцето. Въпреки, че знаем малко за бактерията проучванията сочат, че рискът за сърдечно заболяване е с до над 35% по-висок," разяснява водещата изследването доктор Нанси Фрайтаг.

Продължава...

Няма коментари: