четвъртък, януари 20, 2011

Витамин Е и мастни киселини срещу предменструален синдром

Ново проучване на бразилски учени сочи, че витамин Е и някои мастни киселини могат да помогнат в намаляването на предменструалният синдром.

В проучването са участвали 120 жени с предменструален синдром или менструални разстройства. Пациентките, които приели капсули с витамин Е или линоленова киселина, олеинова киселина и линолова киселина показали подобрения в техните синдроми в сравнение с другите жени, които получавали други хапчета.

Специално за изследването били осигурени капсули витамин Е от бразилската компания за хранителни добавки Hebron Farmaceutica. Жените, които пиели повече от 2 грама капсули показали значителни подобрения в предменструалните синдроми от тези, които приемали само по един грам.

Предменструалните синдроми били изследвани през шест менструални цикъла чрез методи за тежест и коректно изчисляване на менструацията. Все още не е изяснено с точност как витаминът и мастните киселини влияят на симптомите. Учените смятат, че мастните киселини причиняват производство на химикали, наречени простагландини, които от своя страна намаляват ефектите от хормоналният пролактин. Именно по-високото количество пролактин причинява въпросните симптоми. Физичните и емоционални симптоми могат да бъдат в обхват от средни до силни и обикновенно се появяват 12 дни преди менструация и изчезват веднага след това.


"Резултатите от проучването показват, че е желателно да се приема витамин Е и мастни киселини от пациенти с предменструални синдроми," обобщават учените от екипа на доктор Едилберто Рока от Държавният университет Пернамбуци, Бразилия.

Проучването доказва, че витаминът и мастните киселини не повишават нивата на холестерол на жените.
Продължава...

Няма коментари: