понеделник, февруари 16, 2009

Как да си купя стаж

Ако имате висше образование и сте в разцвета на силите си, но прецените, че когато навършите пенсионна възраст (63 години за мъжете и 60 години за жените) няма да сте натрупали достатъчно осигурителен стаж за пенсия, не се притеснявайте.

Има законова възможност да откупите необходимите ви години. За целта трябва да направите вноски от по 46.80 лв. в Националния осигурителен институт (НОИ) за всеки месец от обучението си в университета. Сумата е 18% от минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица, който тази година е 260 лв.

Броят на закупените години

обаче не може да превишава предвидените в учебния план за специалността, която сте завършили. Така например, за да откупите пет години, колкото в повечето случаи е продължителността на следването за магистърска степен след средно образование, ще трябва да платите 2808 лв. За да докажете, че сте били студент, трябва да представите диплома и уверение от учебното заведение за срока на обучение. Възможно е да платите и само за част от следването си. И в двата случая сумата трябва да се внесе наведнъж по банков път. Добрата новина е, че заради намаляването на вноската във фонд "Пенсии" от 22% на 18% от Нова година откупуването на стажа е по-евтино спрямо 2008 г. (вижте таблицата).

Не само висшистите обаче могат да откупят необходимият им стаж. За да получи нужните точки за пенсия (100 за мъжете и 94 за жените), които се изчисляват от сбора на възрастта и трудовия стаж на кандидат-пенсионера, същият може да закупи необходимите му години, но само при условие че е навършил пенсионната възраст.

Няма коментари: